Polycheck®
Panel Mleko plus gluten jest użyteczny w różnicowej diagnostyce alergii IgE-zależnej związanej z mlekiem oraz glutenem, który występuje w zbożach takich jak pszenica, orkisz, samopsza, płaskurka, a także w jęczmieniu, życie i owsie. Gluten jest alergenem, który może wywoływać reakcje alergiczne na produkty zbożowe, a jego alergia często daje objawy podobne do alergii na mleko krowie. Obie te alergie są powszechne.
Warto zaznaczyć, że alergia na gluten różni się od celiakii, która jest trwałą chorobą autoimmunologiczną.
W procesie reakcji alergicznych typu I, przeciwciała klasy IgE odgrywają kluczową rolę, prowadząc do reakcji atopowych oraz anafilaktycznych, które mogą mieć charakter lokalny lub ogólny. Osoby uczulone na konkretne alergeny mają w swoim organizmie zauważalne stężenie swoistych przeciwciał IgE, podczas gdy w organizmach osób nieuczulonych są one nieobecne lub niewykrywalne. Istnieje ścisła zależność między nasileniem reakcji alergicznej a stężeniem swoistych IgE, przy czym ta korelacja jest uzależniona od rodzaju alergenu.
Oznaczenie poziomu swoistych IgE in vitro, w połączeniu z wywiadem klinicznym oraz wynikami innych badań, przyczynia się do identyfikacji alergenu odpowiedzialnego za reakcję alergiczną. W przeciwieństwie do testów skórnych i prób prowokacyjnych, badanie IgE in vitro nie wiąże się z ryzykiem dla pacjenta. Test umożliwia ilościowe oznaczanie w surowicy specyficznych przeciwciał IgE (sIgE), które mogą rozpoznawać zarówno pełny ekstrakt mleka krowiego, jak i jego kluczowe alergeny, takie jak alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina, kazeina oraz albumina wołowa (BSA) oraz sIgE dla alergenu glutenu.
Około 35% ujemnych wyników w testach na mleko pełne może być dodatnich w odniesieniu do pojedynczych alergenów mleka. Określenie uczulenia na konkretne komponenty mleka pomoże uniknąć całkowitej eliminacji mleka z diety, a w niektórych przypadkach może pozwolić na spożywanie mleka w formie przetworzonej, np. gotowanego.
Oprócz mleka, na teście badany jest jeszcze gluten. W przypadku występowania objawów powiązanych ze spożyciem zbóż glutenowych a otrzymania wyniku ujemnego IgE wobec glutenu, rozważyć można wykonanie paneli Celiakia IgA + total IgA i Celiakia IgG. Wykonanie tych testów pozwala lekarzowi na odróżnienie alergii IgE-zależnej od celiakii.
Nazwa molekuły | Opis |
Bos d 4 | α-laktoalbumina to główna molekuła będąca przyczyną objawów alergii na mleko krowie. Częściowo rozpada się ona pod wpływem gotowania. Pacjenci z objawami alergii na tę molekułę, mogą mieć objawy po spożyciu surowego i podgrzanego mleka. Jej obecność w mleku gotowanym jest uzależniona od sposobu gotowania mleka. |
Bos d 5 | β-laktoglobulina to termolabilna molekuła mleka krowiego. U osób z alergią na tę molekułę, mogą wystąpić objawy po spożyciu mleka surowego. Przy zachowaniu odpowiednich zaleceń w przygotowaniu produktów (dotyczy to temperatury i czasu obróbki termicznej) istnieje możliwość tolerancji i braku objawów klinicznych po spożyciu mleka gotowanego, czy pieczonego, jak i jego przetworów. |
Bos d 6 | Wołowa albumina surowicza (BSA) jest mniejszym alergenem mleka, ale głównym alergenem wołowiny. Z reguły jest odpowiedzialna za lekkie objawy po spożyciu produktów mlecznych. W przypadku uczulenia na tę molekułę, możliwa jest duża reaktywność krzyżowa z naskórkami zwierząt takich jak: pies, kot czy koń. |
Bos d 8 | Kazeina jest termostabilnym białkiem mleka krowiego. U osób na nią uczulonych mogą wystąpić objawy jelitowe, zmiany skórne (pokrzywka i egzemy), a także reakcje uogólnione, zarówno po spożyciu mleka surowego, jak i mleka przegotowanego. |
Gluten | Nadwrażliwość na gluten może mieć również podłoże alergiczne. Alergia na gluten może charakteryzować się objawami, takimi jak: wymioty, biegunka, wstrząs anafilaktyczny, pokrzywka skórna, wodnisty katar, skurcz oskrzeli czy zmiany skórne o typie atopowego zapalenia skóry. |
Nie ma konieczności specjalnego przygotowania, zgłoś się do naszego Laboratorium w celu pobrania krwi. Nie musisz być na czczo i nie musisz odstawiać leków antyalergicznych.
Medyczne Laboratorium Diagnostyczne “Artemida Olsztyn”
ul. Barcza 54/U2,
10-685 Olsztyn
Tel: (+48) 89 721 14 44
rejestracja@artemidalab.pl
Pracujemy pon.-pt. w godz. 7.30-14.30
BADANIA ALERGOLOGICZNE | BADANIA IMMUNOLOGICZNE | BADANIA NA INFEKCJE INTYMNE | BADANIE NASIENIA - SEMINOGRAM | BADANIA W NIEPOWODZENIACH ROZRODU | BADANIA GENETYCZNE | BADANIA W CIĄŻY | BADANIA BIOCHEMIA / IMMUNOCHEMIA / SEROLOGIA | Olsztyn | Polityka prywatności