Badania predyspozycji do nowotworów, Choroby układu pokarmowego

Ca 19-9

Czas Realizacji

do 2 dni roboczych

Materiał

  • krew

Dodatkowe Informacje

Marker nowotworowy CA 19-9, obecny w surowicy, jest istotny w diagnozowaniu i monitorowaniu pacjentów z rakiem trzustki, dróg wątrobowo-żółciowych oraz jelita grubego i odbytnicy. U osób zdrowych poziom CA 19-9 jest niski, a jego źródłem są zdrowe tkanki, takie jak trzustka, drogi żółciowe, nabłonek żołądka, okrężnicy, macicy oraz ślinianki.

We wzrastających ilościach marker ten może występować w przypadku łagodnych stanów zapalnych wątroby oraz dróg żółciowych, jak również w niektórych łagodnych nowotworach jajników i macicy. Natomiast znaczny wzrost poziomu CA 19-9 jest typowy dla pacjentów z rakiem trzustki, w tym również w przypadkach bezobjawowych. Czułość tego testu w kontekście raka trzustki może osiągnąć 95%, a jego specyficzność wynosi nawet 100%. U pacjentów z rakiem dróg wątrobowo-żółciowych oraz nowotworami jelit, w tym rakiem jelita grubego, obserwuje się także podwyższone wartości CA 19-9, odpowiednio w 67% i 18% przypadków.

W przypadku raka trzustki, CA 19-9 jest stosowany zarówno w diagnostyce, jak i w monitorowaniu skuteczności leczenia, ocenianiu nawrotów oraz przerzutów. Marker ten jest również przydatny w ocenie terapii nowotworów dróg żółciowych i żołądka.

Jak się przygotować do pobrania

Brak szczególnych wymagań.

Cena

55zł