Badania alergologiczne

Panel komponenty jaja kurzego

ALERGENY

  1. Białko jaja kurzego
  2. Żółtko jaja kurzego
  3. Gal d 1, owomukoid
  4. Gal d 2, owoalbumina
  5. Gal d 3, konalbumina/owotransferyna
  6. Gal d 4, lizozym

Metoda

Polycheck®

Czas Realizacji

do 10 dni roboczych

Materiał

  • krew

Dodatkowe Informacje

Diagnostyka alergii na jaja kurze uwzględnia badanie antygenów molekularnych białek jaja, które mogą mieć silniejsze właściwości alergizujące. Kluczowe w tym procesie jest oznaczenie stężenia swoistych immunoglobulin E (sIgE) w surowicy, co jest niezbędne do identyfikacji alergenu odpowiedzialnego za reakcje alergiczne. Wraz z analizą wywiadu klinicznego, testami skórnymi oraz danymi z innych badań laboratoryjnych, pomiar ten tworzy zintegrowany algorytm diagnostyczny dla alergii.

Molekularna diagnoza alergii skupia się na identyfikacji komponentów ekstraktu alergenu, które wpływają na wystąpienie objawów uczuleniowych. Do tego celu wykorzystuje się pomiar stężenia swoistych przeciwciał IgE (sIgE) dla istotnych molekularnych alergenów. Zidentyfikowane stężenia sIgE mogą wskazywać na nasilenie reakcji alergicznych. Wiedza na temat właściwości molekularnych alergenów pozwala na określenie typu oraz zasięgu reakcji alergicznych, a także podejmowanie działań mających na celu zmniejszenie ich potencjału uczulającego – na przykład poprzez zastosowanie odpowiedniej obróbki termicznej w przypadku alergenów pokarmowych. Ponadto, ta wiedza może pomóc w ustaleniu zasadności prowadzenia specyficznej immunoterapii oraz w ocenie reaktywności krzyżowej z homologami alergenów molekularnych pochodzenia z innych źródeł.

Oznaczanie sIgE w badaniach in vitro jest bezpieczniejsze dla pacjentów, w przeciwieństwie do testów skórnych i prób prowokacyjnych. Panel wykorzystywanych extraktów obejmuje główne składniki jaja kurzego: białka (f1) i żółtka (f75), a także poszczególne białka, takie jak owomukoid (Gal d 1), owoalbumina (Gal d 2), konalbumina (Gal d 3) oraz lizozym (Gal d 4). Warto zaznaczyć, że większość alergenów molekularnych jajka jest ciepłolabilna, co skutkuje ponad 75% spadkiem ich alergenowości po ugotowaniu lub pieczeniu. Gal d 1 jest uznawany za najsilniejszy alergen molekularny, charakteryzujący się wysoką odpornością na ciepło oraz na denaturację chemiczną. Wysoki poziom sIgE dla Gal d 1 wiąże się z ryzykiem silnej reakcji alergicznej na jajka w każdej formie (surowe, gotowane, pieczone) oraz długim okresem alergizacji.

Gal d 2, oznaczany jako owoalbumina, ma niską odporność na ciepło i denaturację chemiczną, co sprawia, że jest istotny klinicznie głównie ze względu na swoją powszechność. Ryzyko wystąpienia objawów związane jest z kontaktami z surowym jajkiem lub lekko podgrzanym oraz z niektórymi szczepionkami. W przypadku ciepłowrażliwego Gal d 3, ryzyko alergii wiąże się jedynie z ekspozycją na surowe lub lekko podgrzewane jajko. Podobną właściwość pokazuje Gal d 4, lizozym, który także jest ciepłowrażliwy. Generalnie, żółtko jaja ma mniejsze właściwości uczulające, a jego alergeny wykazują jedynie częściową odporność na działanie ciepła, jak na przykład liwetyna

 

Nazwa molekuły Opis
Gal d 1 Owomukoid to główna molekuła jaja kurzego. Po jej spożyciu u osób uczulonych mogą wystąpić objawy jelitowe, ale również objawy skórne (pokrzywka i egzemy), a także reakcje uogólnione (nawet wstrząs anafilaktyczny). Molekuła ta jest termostabilna, zatem objawy mogą wystąpić u osób na nią uczulonych zarówno po spożyciu surowego, jak i obrobionego termicznie jaja kurzego. Gal d 1 jest określany jako marker tolerancji, co oznacza że zmniejszające się stężenie przeciwciał E wobec Gal d 1 w kolejnych badaniach jest dobrym prognostykiem nabywania tolerancji na jajo kurze, podczas gdy wysokie i utrzymujące się stężenie przeciwciał wobec Gal d 1 oznacza alergię przetrwałą. Celem monitorowania zmian stężenia IgE wobec molekuły Gal d 1 powinno być ono oznaczane testem ilościowym.
Gal d 2 Owoalbumina to drugi główny alergen jaja kurzego, występuje niemal wyłącznie w białku jaja. U osób uczulonych na tę molekułę może wystąpić reaktywność krzyżowa z jajami indyków, kaczek, gęsi czy jajami strusi.
Gal d 3 Konalbumina to trzeci główny alergen jaja kurzego, jego zawartość obecna jest głównie w białku tego jaja. Po spożyciu jaja kurzego, u osób na niego uczulonych mogą wystąpić objawy zarówno w jelitach, jak również na skórze (pokrzywka i egzema), rzadko reakcje uogólnione. U osób uczulonych na ten alergen może wystąpić reaktywność krzyżowa z jajami indyków, kaczek, gęsi czy jajami strusi.
Gal d 4 Zazwyczaj uczulenie na lizozym nie niesie za sobą poważnych objawów klinicznych. Niemniej jednak, osoby uczulone na nią powinny sprawdzać skład na etykietach wielu produktów spożywczych, ponieważ lizozym jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym jako naturalny konserwant. Jest on również używany w produkcji serów dojrzewających. Kontakt z tym alergenem może być następstwem podania leków (np. w iniekcjach), ponieważ lizozym używany jest również jako dodatek do leków.

Jak się przygotować do pobrania

Nie ma konieczności specjalnego przygotowania, zgłoś się do naszego Laboratorium w celu pobrania krwi. Nie musisz być na czczo i nie musisz odstawiać leków antyalergicznych.

Cena

155zł